Statistische onderbouwing

Enkele jaren geleden ben ik verliefd geworden op statistiek. En niet zomaar statistiek, maar subjectieve Bayesiaanse statistiek die erg goed blijkt te passen bij NLP. Net zoals bij NLP draait bij subjectieve Bayesiaanse statistiek alles om vrijheid. En net zoals bij NLP gaat subjectieve Bayesiaanse statistiek uit van subjectieve ervaringen. Vanuit deze liefde voor statistiek heb ik de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar de werking van NLP.

In de onderstaande video geef ik de drie belangrijkste redenen om NLP met statistiek te combineren:

Uit ons statistisch onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat het NLP Master Coach coachingsformat zoals ik dat onderwijs in het NLP nascholingsprogramma ervoor zorgt dat bij 80.3% van de mensen die de afgelopen 1000 dagen gemiddeld meer dan 800 probleemdagen hadden, zij binnen enkele weken met NLP het aantal probleemdagen halveren. Alle data staat hier online: NLP Protoscience.

Een overzicht van ons statistisch onderzoek naar de werking van NLP vind je terug in de onderstaande grafiek:

Kwaliteit van leven met NLP training & coaching
Kwaliteit van leven met NLP training & coaching

In dit onderzoek drukken we iemands kwaliteit van leven uit in een getal tussen de -10.000 en de 10.000 punten. Dit getal hangt af van hoe iemand zich voelt, hoe hij met zijn herinneringen omgaat, met zijn verleden en zijn gedachten. In deze grafiek zie je vier lijnen: een gele, blauwe, groene en rode.

De gele lijn is het resultaat van NLP coaching door NLP Master Coaches. Je kan zien dat gemiddeld mensen binnen een maand uit een diep dal komen. Ze gaan van overleven naar leven.

De blauwe lijn is het resultaat van de Licensed NLP Practitoner™ training. Door een nette scheiding te maken tussen mensen die in de problemen zitten en voor wie coaching het beste is en mensen met wie het prima gaat en voor wie NLP training de beste keuze is, zie je dat mensen die aan de Licensed NLP Practitioner™ training beginnen het op zich prima gaat en dat in de drie maanden die de training duurt de kwaliteit van leven ongeveer vijf keer groter wordt.

De groene lijn is het resultaat van de Licensed NLP Master Practitioner™ training. Allereerst is het interessant om te zien dat na de Licensed NLP Practitioner™ training er een kleine terugval is. Gelukkig blijkt dat in de drie maanden training van de Licensed NLP Master Practitioner™ de kwaliteit van leven naar een nieuw hoogtepunt wordt gebracht.

De rode lijn is het resultaat van mensen die elders de NLP Practitioner hebben gedaan. Als eerste zie je dat doordat er bij de meeste NLP opleidingen geen net onderscheid wordt gemaakt tussen mensen die coaching nodig hebben en mensen voor wie training goed is om te doen, het eindresultaat van deze NLP Practitioner elders lager ligt dat het beginpunt van de Licensed NLP Practitioner™. Daarnaast zie je dat de Licensed NLP Master Practitioner™ training de situatie flink verbetert. Toch zie je dat er steeds een achterstand blijft ten opzichte van de mensen die vanaf het begin goed zijn getraind. Gelukkig wordt dit gat gaandeweg wel steeds kleiner. Hier zie je terug hoeveel waarde de NLP nascholing toevoegt aan een bestaande NLP opleiding.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *